Zuid-Holland en Bremen lanceren actieagenda voor samenwerking in ruimtevaart

Tijdens de Space Tech Expo Europe in Bremen, hebben Zuid-Holland en Bremen de actieagenda gelanceerd voor samenwerking in de ruimtevaart. Deze agenda komt voort uit de afspraak die in maart is gemaakt. Toen vond de handelsmissie ruimtevaart naar Bremen plaats en werd in aanwezigheid van de Koning en Koningin een overeenkomst getekend om de samenwerking op het vlak van ruimtevaart tussen de regio’s Zuid-Holland en Bremen te versterken. Betrokken partijen zijn: SpaceNed, Provincie Zuid-Holland, Aviaspace Bremen en de deelstaat Bremen.

Direct aan de slag

Bedrijven en kennisinstellingen uit beide space regio’s gingen direct aan de slag in twee rondetafelgesprekken om samenwerkingsactiviteiten verder te verkennen en uit te werken. De een op het vlak van Virtual Reality / Augmented Reality (VR/AR) en de ander rondom lichtgewicht materialen, structuren en smart industry.

In de agenda staan samenwerkingsacties tot en met 2022 gericht op de gezamenlijke uitdagingen voor de space sectoren beschreven. Het gaat onder meer over een handelsmissie van Bremen naar Zuid-Holland in 2020, gezamenlijke Research & Developmentprojecten en versterking van de business en research relaties. Thematisch richt de samenwerking zich onder meer op aardobservatie, lichtgewicht materialen en VR/AR in space toepassingen.

De actieagenda werd gepresenteerd door Hans-Georg Tschupke (Director of the Department Innovatie en Industrie bij het Ministerie van Economische Zaken van Bremen) en Wiebe Brandsma (directeur Economie en Samenleving bij de provincie Zuid-Holland) samen met Jeroen Rotteveel en Holger Oelze (de voorzitters van respectievelijk SpaceNed en Aviaspace).

Jeroen Rotteveel: "Een goede buur is beter dan een verre vriend; daarom is het zo logisch om de banden met Bremen aan de halen". Hans-Georg Schupke voegt daaraan toe: "Dit gebeurt niet omdat de overheden dit zo graag willen; er zijn gemeenschappelijke belangen en er is enthousiasme bij de bedrijven en kennisinstellingen voor samenwerking".

Daarna was er ruimte voor wederzijdse kennismaking tussen bedrijven onderling of met kennisinstellingen tijdens de matchmaking Meet the Dutch. En onder het genot van Zuid-Hollandse stroopwafels en een borrel kon er ook informeel verder gesproken worden.

Klik hier voor de Action Agenda 2019-2022; Cooperation in the Space Sector between Bremen and Zuid-Holland.