Recordaantal bedrijven en organisaties in NL Space tent op open dag ESTEC

Traditiegetrouw opent ESA’s technisch centrum ESTEC op de eerste zondag van oktober haar deuren voor het grote publiek. En traditiegetrouw is de Nederlandse ruimtevaart op die open dag vertegenwoordigd. Een recordaantal van 34 bedrijven en organisaties laat dit jaar in de NL Space-tent zien dat Nederland een speler van formaat is op het internationale ruimtevaarttoneel.

 

Wie ruimtevaart zegt, zegt raketten. Kleine raketten, gebouwd door studenten. En grote lanceerders, die succesvol zijn dankzij onderdelen van Airbus Defense and Space in Leiden en andere Nederlandse bedrijven. Raketwetenschappers vertellen er alles over in de NL Space-tent.

 

Ruimtevaart is ook satellieten. Minuscule satellieten die grote taken op zich nemen. Satellieten die ons helpen navigeren en communiceren. En wetenschappelijke satellieten die de aarde dag en nacht onderzoeken. Ze vertellen ons hoe het staat met het klimaat en wat de kwaliteit is van de lucht die we inademen. Nederland is goed in het ontwikkelen en bouwen van satellietinstrumenten - en laat dat zien in de NL Space-tent.

 

Ook in de tent: ruimtevaart die we elke dag op aarde gebruiken. Wijzelf in Nederland, bijvoorbeeld bij de brandweer en de politie. Maar ook kleine boeren in Afrika, die vanuit de ruimte informatie ontvangen over hun oogst op aarde. In de NL Space-tent vertellen universiteiten, bedrijven en instellingen hoe vaak we in ons dagelijks leven te maken hebben met ruimtevaart.

 

En ruimtevaart is natuurlijk ook... André Kuipers. De Nederlandse astronaut die twee keer naar het internationale ruimtestation ISS vloog en in totaal 204 dagen woonde en werkte in de ruimte. Traditiegetrouw komt Nederlands enige astronaut naar de NL Space tent om vragen van kinderen te beantwoorden.

De Q&A met André Kuiper en Sander Koenen speciaal voor kinderen vindt plaats in de NL Space tent van 11:30 tot 12:00.

Daarnaast geeft hij een speciaal ‘NL Space college’ in de tennishal iets verderop.

NL Space verheugt zich op de ESTEC open dag, waar bijna 10.000 bezoekers kennis kunnen maken met ruimtevaartactiviteiten in Nederland. Voor wie niet naar Noordwijk komt of kan komen, is het altijd open dag op deze website: www.nlspace.nl.