Nederlandse hi-tech voor Kazachstan

“Jullie hebben hi-tech, en wij hebben landbouw en Baikonur”, klinkt het uit de mond van de Kazachse journalist Vladimir Prokopenko. Samen met zeven collega’s uit Kazachstan kreeg Prokopenko medio mei tekst en uitleg over de Nederlandse space-sector. Het bezoek van Kazachse media aan Nederland vond plaats in de aanloop naar de World Expo 2017, die op 10 juni van start gaat in Astana. Kazachstan – en met name lanceerbasis Baikonur – is het vertrekpunt van veel internationale ruimtevaartmissies. Tijd dus voor een door NL Space georganiseerde kennismaking.

Tijdens die kennismaking gaat het als vanzelf over landbouw en de rol die ruimtevaart daarin kan spelen. “Kazachstan leeft van de landbouw”, zegt Prokopenko tijdens een rondleiding bij remote sensing bedrijf Cosine in het Zuid-Hollandse Warmond. Collega Ulpan Begalina valt hem bij: “Op het gebied van remote sensing zien we hier bij Cosine en op andere plekken in Nederland echt voorbeelden van hoge kwaliteit. Het helpt onze landbouwbedrijven met zaken als irrigatie en vergroting van de opbrengst van graan per hectare.”

Productieverhoging
Graan is het voornaamste exportproduct van Kazachstan, weten ook Mechteld Andriessen van het Wageningse bedrijf eLEAF en Robbert Mica van het Haarlemse VanderSat. “Er zijn daar enorme landbouwbedrijven met elk tienduizenden hectare grond. Onze toepassingen op het gebied van remote sensing gaan daar enorm helpen met productieverhoging. Met onze web-based oplossingen kunnen wie die bedrijven bijvoorbeeld laten zien hoeveel water en stikstof de gewassen gebruiken. Waar nodig is dan bijsturing mogelijk voor een goede oogst”, aldus Andriessen.

Verzekering via satelliet
Ook Vandersat richt zich op meer productie, maar op een andere manier: “Landbouwbedrijven in Kazachstan kunnen in hun productie meer risico nemen als de verzekering bij een mislukte oogst door droogte beter is geregeld. Wij werken samen met grote internationale landbouwverzekeraars om die risico’s beter te kunnen inschatten en dus betere verzekeringen te kunnen bieden. Daarvoor maken we gebruik van satellietdata met een zeer hoge resolutie. Hierover zijn we al in gesprek met de autoriteiten in Kazachstan.”

Stadsklimaat
Ook het Nederlandse Neo uit Amersfoort is al actief in het land, om precies te zijn in Almaty, de tweede stad in het land van uitgestrekte steppes en woestijnen. “Ons bedrijf gebruikt gegevens van satellieten om onder meer het klimaat in steden te monitoren”, zegt Steven Braakman van Neo. “Aan het stadsbestuur van Almaty leveren wij analyses over de hoeveel groen in de stad, maar ook over de luchtkwaliteit. De samenwerking is nog jong en ja, er zijn cultuurverschillen, maar wij zien veel potentie in landen als Kazachstan.”

World Expo
Het is indrukwekkend welke toepassingen jullie hier hebben, zegt journalist Prokopenko. “In Kazachstan zijn we natuurlijk bekend met Baikonur en ruimtevaart. De techniek die we daar gebruiken is bewezen techniek, maar eigenlijk low-tech in vergelijking met wat ik hier zie. Ons bedrijfsleven is nog lang niet zo ver.”

De aankomende World Expo stelt het Kazachse bedrijfsleven en de Nederlandse ruimtevaartsector in staat om verder kennis met elkaar te maken. NL Space is op de World Expo aanwezig om de Nederlandse space hi-tech aan te prijzen aan bij Kazachstan en de rest van de wereld.


Q Back to overview


Robbert Mica van VanderSat wordt geïnterviewd
Robbert Mica van VanderSat wordt geïnterviewd
Deformatiekaart van de Kazachse stad Almaty, gemaakt door het Nederlandse bedrijf NEO met satellietdata. De kaart is waardevol bij het inschatten van risico’s op ‘land slides’.
Deformatiekaart van de Kazachse stad Almaty, gemaakt door het Nederlandse bedrijf NEO met satellietdata. De kaart is waardevol bij het inschatten van risico’s op ‘land slides’.